CÂINELE VAGABOND NU E CEL MAI BUN PRIETEN AL ROMULUI!


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Siguranța locuitorilor din Pata Rât este pusă la încercare în fiecare moment al zilei – de la diminețile friguroase, cu ceață, la serile și nopțile întunecate și lipsite de iluminatul stradal adecvat, sentimentul de siguranță este foarte rar simțit de oamenii din comunitate. Câinii vagabonzi ce își trăiesc viața pe lângă casele oamenilor adaugă un plus de nesiguranță și frică în această ecuație, iar incidentele grave ce implică mușcături de câini sunt la ordinea zilei în Pata Rât.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este prezența unui număr foarte ridicat de câini vagabonzi, agresivi și periculoși în Pata Rât, lucru care afectează viața de zi cu zi a oamenilor din comunitate, reprezentând un pericol grav pentru sănătatea și siguranța acestora.

Populația de câini fără stăpâni din Pata Rât se înmulțește în continuu, chiar dacă o bună parte din aceștia au fost deja sterilizați. Pata Rât a devenit, în ultimii ani, locul preferat al oamenilor din Cluj pentru a-și abandona animalele de companie, iar lipsa de hrană și nevoia de supraviețuire îi transformă pe câini într-un pericol pentru oricine se apropie de aceștia. Astfel că, problema trebuie rezolvată de organele competente cât mai curând posibil pentru a evita noi incidente și noi drumuri prin spitale.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. Campanii gratuite de sterilizare a câinilor din Pata Rât, pentru a reduce numărul de pui născuți și, respectiv, a numărului de câini din comunitate.

2. Organizarea unor campanii gratuite de vaccinare a câinilor din Pata Rât pentru a elimina riscul de răspândire a bolilor către oamenii care intră în contact cu aceștia.

3. Relocarea câinilor considerați ca fiind un grav pericol la adresa siguranței și sănătății oamenilor din Pata Rât, în locuri special amenajate pentru animale fără stăpâni.

Cererile se îndreaptă către organizațiile care desfășoară caravane de vaccinare/sterilizare pentru animale în județul Cluj, ONG-urilor preocupate de protecția animalelor din România, precum și către Biroul pentru Protecția Animalelor Cluj.

Argumente cheie:

  • Sănătate. Mușcăturile câinilor vagabonzi nu sunt doar dureroase –acestea reprezintă și un pericol pentru sănătate și, netratate în timp util, pot duce la complicații serioase. Câinii din Pata Rât sunt nevaccinați, astfel că, în cazul unei mușcături, este necesar un vaccin Antitetanos care poate fi obținut doar în spitale. Însă drumul către un spital este greu, lung și, de multe ori, făcut doar atunci când apar complicații și infecții. Mai mult, câinii de pe străzi aduc un plus de bacterii în comunitate, lucru care amplifică mediul poluat și nesanitar în care oamenii din Pata Rât sunt nevoiți să locuiască și le afectează sănătatea pe termen lung, chiar dacă nu în mod direct, prin mușcături.
  • Siguranță. Este suficient ca un câine să sară pe tine o dată, ca să rămâi cu o oarecare frică și nesiguranță în următoarele tale interacțiuni cu alți câini. Însă, în Pata Rât, atacurile câinilor sunt la ordinea zilei, iar starea de nesiguranță este prezentă constant pentru oamenii din comunitate, nevoiți să locuiască alături de zeci de câini vagabonzi și agresivi care pot ataca oricând și, de cele mai mult ori, chiar o fac. Chiar dacă interacțiunile cu câinii periculoși nu se soldează mereu cu mușcături, frica și panica generată de acestea pot duce la răni fizice (căzături, julituri, glezne scrântite etc.) și pot crea traume și fobii ce se vor manifesta în oricare altă interacțiune cu câini, generând o stare constantă de frică asociată cu evenimentele neplăcute cu cățeii din Pata Rât.
  • Viața cotidiană/socială. Pe lângă pericolul evident pe care câinii agresivi îl reprezintă, un alt aspect important este modul în care prezența acestora afectează obiceiurile și viața de zi cu zi a oamenilor din Pata Rât. Mulți locuitori din Pata Rât aleg, de multe ori, să nu iasă din case după lăsarea serii, neînsoțiți, de teama câinilor care îi așteaptă afară. Dimineața, când duc copiii la școală, părinții se reunesc în grupuri mai mici pentru a trece împreună pe lângă haitele de câini și pentru a diminua astfel posibilitatea unui atac. Multor părinți le e frică să își lase copiii afară, la joacă, din cauza câinilor, lucru care afectează, împreună cu mediul toxic în care trăiesc, o dezvoltare armonioasă și corectă.

Material de Carla Sabău

Activitate parte a proiectului Echetane, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.