CINE STRÂNGE GUNOIUL DE LÂNGĂ GROAPA DE GUNOI?


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Comunitatea din Pata Rât este forțată să locuiască la câțiva metri de groapa de gunoi a orașului, într-un mediu toxic și murdar care îi afectează atât pe termen scurt, cât și pe termen lung atacându-le încet, dar sigur, sistemul imunitar. Cu toate acestea, persoanele din comunitate nu au un loc în care să poată debarasa deșeurile pe care le produc zilnic, fiind nevoiți să le arunce în spatele caselor sau la marginea drumului, de unde câinii vagabonzi de iau, le desfac și le împrăștie în căutare de mâncare.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa locurilor adecvate pentru colectarea deșeurilor pe care familiile din Pata Rât le produc. În lipsa acestora, multe persoane își aruncă resturile pe jos sau le dau foc și, astfel, contribuie la propagarea unui mediu toxic și periculos pentru sănătatea locuitorilor.

Pentru a nu forma o a treia groapă de gunoi, mulți locuitori preferă să ardă deșeurile pe care le produc. Fumul rezultat din arderea deșeurilor este periculos și, împreună cu mediul toxic generat de proximitatea față de rampa de gunoi a orașului, contribuie la deteriorarea stării de sănătate a oamenilor din comunitate, afectând, în primul rând, sistemul respirator, prin infecții și inflamații.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. Amenajarea a două/trei puncte de colectare a deșeurilor în fiecare dintre cele 4 comunități din Pata Rât: Dallas, Corturari, Coastei și Cantonului. Fiecare punct de colectare va prevede cel puțin 3 pubele de un metru cub.

2. Colectarea săptămânală a deșeurilor strânse în punctele amenajate și transportarea acestora la groapa de gunoi.

Cererile se îndreaptă către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca – Serviciul Ecologie urbană și Supercom SA, dar și către orice stakeholder interesat de a se implica în soluționarea problemei.                                                                                                    

Argumente cheie:

  • Poluare și mediu toxic. Mediul din Pata Rât este deja considerat ca fiind unul toxic, din cauza proximității față de rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca. Zilnic, pe rampă, ajung tone de gunoi care provoacă, în primul rând, un miros neplăcut, înecăcios, dar care afectează și mediul din jur și îl poluează. Dacă acestui mediu, deja periculos și poluat, aflat în imediata vecinătate a comunității din Pata Rât, îi adăugăm și gunoaiele produse de locuitorii comunității care sunt nevoiți să le arunce pe jos, lângă case, obținem un mediu deloc propice pentru locuire. Totuși, aceasta este casa a peste 2000 de oameni – copii, tineri, adulți care sunt forțați să se dezvolte și să își trăiască viața printre gunoaie, să se obișnuiască cu mirosul ce vine în fiecare zi dinspre rampă și să accepte consecințele grave pe care poluarea le are asupra stării lor de sănătate. Acești oameni nu au nici măcar un punct de colectare a deșeurilor în comunitate, iar familiile care trăiesc și se descurcă cu bani foarte puțini și care nu își permit să achite taxa de salubritate impusă de Primărie, contribuie la poluarea mediului în care locuiesc, aruncând deșeurile în spatele curții sau dându-le foc și își fac rău singuri, neavând de ales.
  • Sănătate și copii. Gunoaiele lăsate pe stradă și împrăștiate de câini atrag șobolanii de la rampa de gunoi, apropiindu-i periculos de mult de casele oamenilor din Pata Rât. Șobolanii sunt purtătorii unui număr mare de boli[1] și pot fi foarte periculoși, mai ales dacă mușcăturile lor nu sunt tratate imediat. Copiii se află în cel mai mare pericol și sunt cei mai predispuși unui posibil contact cu un șobolan atras de gunoaiele de pe jos, iar efectele unei mușcături pot fi fatale. Locul de joacă al copiilor din comunitate este curtea casei sau drumul dintre module, aceștia petrecându-și majoritatea timpului liber afară, în natură. Însă, în Pata Rât, această natură înseamnă drumuri periculoase, teren accidentat, gunoaie împrăștiate, câini vagabonzi periculoși, șobolani purtători de boli și aer toxic care le afectează sistemul respirator. Cu cât petrec mai mult timp în „natură”, cu atât starea de sănătate a oamenilor este pusă mai mult în pericol, iar copiii care se nasc, cresc și se dezvoltă în Pata vor fi cei mai afectați de acest mediu toxic, pe care mulți îl numesc casă.

[1] https://www.cdc.gov/rodents/diseases/index.html

Activitate parte a proiectului Echetane, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.