SIGURANȚA NOASTRĂ, PE MÂNA VOASTRĂ


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

În Pata Rât, sentimentul de nesiguranță este o constantă în viețile locuitorilor, fiind intensificat din cauza jafurilor frecvente și a incidentelor neplăcute, dar și de neîncrederea pe care o au în abilitatea poliției de a rezolva problemele. Oamenilor le este frică să își părăsească locuințele, chiar și pentru câteva minute, pentru a nu fi jefuiți, iar multe aspecte ale vieții cotidiene le sunt afectate din această cauză.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este atitudinea pe care echipajele de poliție o au atunci când răspund la cazuri din Pata Rât și lipsa de acțiuni concrete din partea lor atunci când le este solicitat ajutorul.

Sloganul „siguranță și încredere” nu se pune în practică și în Pata Rât, acolo unde poliția, atunci când este chemată, nu își face datoria așa cum ar trebui, iar locuitorii sunt lăsați să își rezolve singuri problemele, instaurând un sentiment de nesiguranță și ștergând orice încredere în abilitățile polițiștilor de a-i ajuta. Atunci când îi cheamă la intervenție, locuitorii susțin că trebuie să insiste cu mai multe apeluri pentru ca un echipaj să se prezinte la fața locului, iar cei ajunși aleg, de multe ori, să nu se implice și să îi „lase pe romi în treaba lor”. Multe anchete sunt deschise în urma jafurilor din Pata Rât, însă niciuna nu este vreodată finalizată, iar locuitorii încep să își piardă speranțele ca li se va face dreptate și, în multe cazuri, nu se mai obosesc să apeleze la poliție, fiind continenți că aceștia nu vor rezolva nimic.

Dacă atunci când sunt chemați, aceștia nu par a fi interesați să rezolve problemele din comunitate, atitudinea polițiștilor se schimbă atunci când organizează razii în Pata Rât. Acestea se întâmplă periodic (de obicei, atunci când în oraș are loc un jaf/furt/accident etc. și se caută făptașii), iar polițiștii vin dis-de-dimineață și bat insistent la fiecare ușă, fără să țină cont de familiile cu copii mici, bătrânii cu probleme cardiace etc. Aceștia justifică acțiunea susținând că fac un control de rutină pentru a se asigura că în module locuiesc doar oamenii trecuți în registru, însă atitudinea de care dau dovadă, ora la care raziile au loc și indiferența cu care tratează comunitatea în alte situații scot la iveală un caz tipic de rasism instituțional.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. Echipajele de poliție care ajung în comunitate să își ducă la capăt îndatoririle față de cetățeni și să soluționeze problemele pentru care au fost chemați, iar timpul de așteptare până la venirea acestora să se reducă semnificativ.

2. Echipajele de poliție să efectueze patrulări în comunitate, mai ales pe timpul nopții, pentru a oferi locuitorilor o stare de siguranță și pentru a reduce rata criminalității.

Argumente cheie:

  • Siguranță. Principalul rol al forțelor de ordine este să inducă și să asigure siguranța cetățenilor, să rezolve problemele de tip legal și să își câștige respectul și încrederea în cadrul comunităților. Prin atitudinea pe care aceștia o au în Pata Rât, prin nerezolvarea problemelor locuitorilor, prin timpul mare de așteptare pentru o intervenție, locuitorii din Pata Rât au ajuns să nu mai aibă încredere în competența forțelor de ordine. Astfel, sentimentul de nesiguranță rămâne o constantă în comunitate, iar incidentele grave vor continua să apară atâta timp cât poliția nu își va da interesul să le rezolve pe cele mai vechi.
  • Combaterea criminalității. Patrularea, mai ales pe timp de noapte, este dorită de locuitorii din Pata Rât, nu numai pentru a le oferi o stare de liniște și siguranță ci, mai ales, pentru a contribui la combaterea criminalității și la prevenirea furturilor în comunitate. Majoritatea furturilor se întâmplă pe timp de noapte, iar hoții intră în casele oamenilor car, dormind, nu sunt conștienți de ceea ce se petrece în jurul lor. Totuși, au fost și cazuri de furturi pe timp de zi, când locatarii părăsesc locuința doar pentru câteva minte – timp suficient pentru ca hoții să pătrundă în case și să ia cu iei lucrurile de valoare pe care le găsesc. Locuitorii din Pata Rât consideră că o patrulare a forțelor de ordine ar aduce mai multă liniște în comunitate, ar reduce riscurile (fie că vorbim de furturi, bătăi etc.) și ar oferi o stare de siguranță întregii comunități.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.