ÎN PATA RÂT NU-I (DE) JOACĂ


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Copiii din Pata Rât nu duc deloc o viață ușoară – au crescut marginalizați, lângă o groapă de gunoi și fără multe din lucrurile esențiale fiecărui om. Părinții lor încearcă, în mod constant, să le ofere tot ce au nevoie și fac tot posibilul ca aceștia să aibă o copilărie frumoasă, lipsită de griji și plină de bucurii și zâmbete. Însă, acest lucru nu este deloc ușor în Pata Rât – locul unde starea de nesiguranță este o constantă, unde transportul public nu ajunge, acolo unde ambulanțele uită să vină, iar mediul toxic îi îmbolnăvește pe toți cei ce sunt nevoiți să trăiască acolo. Copiii nu sunt preocupați de aceste lucruri, ei își doresc să se joace, liniștiți, afară, cu prietenii lor.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa unui spațiu de joacă dedicat copiilor din Pata Rât, care să fie ușor accesibil comunității și care să faciliteze socializarea și dezvoltarea celor mai mici.

Jucatul afară este o parte firească din copilăria fiecăruia, însă, în Pata Rât, acest lucru nu este mereu posibil – pericolele din comunitate îi fac de părinți să nu își lase copiii la joacă, de teama unor accidente cauzate fie de gropile periculoase, deșeurile ascuțite de pe jos sau chiar de câinii vagabonzi care pot deveni foarte agresivi.

În lipsa unui spațiu destinat copiilor, unde aceștia să se poată juca în siguranță și să poată socializa cu alți copii de vârste apropiate, unde să poată lega prietenii și să poată crea amintiri, dezvoltarea armonioasă și firească le este pusă la încercare, iar efectele lipsei unui astfel de spațiu vor fi resimțite mult timp de acum înainte.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

Amenajarea unui spațiu de joacă dedicat copiilor din comunitate care să includă: tobogane, leagăne, balansoare, o groapă cu nisip și care să fie împrejmuit de un gard de protecție împotriva animalelor. Mai mult, acesta va fi prevăzut cu un foișor destinat socializării dintre părinții din Pata Rât.

Argumente cheie:

  • Siguranța copiilor. Principala dorință a tuturor copiilor este de a se juca – cu jucării, cu prieteni, în parcuri, oriunde, însă principala dorință a părinților este ca aceștia să fie în siguranță. Mediul din Pata Rât nu le oferă copiilor nici siguranța de care părinții au nevoie, nici un spațiu de joacă adecvat, motiv pentru care, proiectul propus prevede un loc de joacă amenajat după dorințele copiilor: cu tobogane, leagăne, balansoare, dar și dup dorințele părinților: împrejmuit de un gard. Un gard care să înconjoare locul de joacă este necesar, având în vedere pericolele prezente în comunitate – pericole care sunt și principalul motiv pentru care copiii nu își petrec timpul afară, jucându-se. Câinii vagabonzi pot deveni agresivi în preajma acestora, iar părinților le este frică să îi lase să se joace afară, chiar dacă stau doar în fața casei.
  • Socializare și dezvoltare armonioasă. Un loc de joacă nu reprezintă doar un spațiu cu leagăne și tobogane – acesta joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea copiilor, oferindu-le șansa de a-și exersa și perfecționa abilitățile sociale, emoționale, fizice și mentale. Pe lângă distracția specifică asigurată de locurile de joacă pentru copii, acestea contribuie activ și la dezvoltarea copiilor, atât pe plan emoțional cât și pe plan fizic. Activitățile specifice locurilor de joacă (cățăratul, datul pe leagăn etc.) joacă un rol important în dezvoltarea fizică corespunzătoare a copiilor, iar mișcările pe care copiii le efectuează în acest context dezvoltă atât abilitățile motorii brute, cât și cele fine, împreună cu forța fizică și rezistența la efort.[1] În ceea ce privește dezvoltarea emoțională, locurile de joacă funcționează ca un „loc de întâlnire” al copiilor cu alți copii de vârste apropiate, cu care interacționează, se joacă, leagă prietenii. Astfel, aceștia pot învăța și deduce diferite norme sociale ce îi vor ajuta pe tot parcursul vieții, precum: înțelegerea și acceptarea regulilor, acceptarea celorlalți, depășirea temerilor și a timidității, rezolvarea conflictelor etc.[2] Această oportunitate le este, însă, furată copiilor din Pata Rât pentru care, cel mai apropiat loc de joacă se află la o distanță de câțiva kilometri ce poate fi parcursă doar pe jos, având în vedere lipsa transportului public din zonă.
  • Părinți. Deși principalii beneficiari ai unui loc de joacă amplasat în Pata Rât sunt copiii care locuiesc în zonă, părinții s-ar bucura cel puțin la fel de mult de o astfel de realizare. Un spațiu de joacă în care copiii ar fi feriți de pericolele din comunitate, ar aduce liniște și o pauză de la stresul constant creat de nesiguranța mediului în care locuiesc și grija pe care o poartă copiilor. Locul de joacă propus de comunitate este prevăzut și cu un foișor – un spațiu pentru socializare pentru părinți, cât timp copiii lor se joacă și se dezvoltă armonios, fără a fi în pericol.

[1] https://www.playlsi.com/en/playground-planning-tools/education/playground-equipment-benefits/

[2] https://littletikescommercial.com/blog/importance-of-playgrounds-for-children/?lang=can#social-development

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.