Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052
Dreptul la muncă este asigurat prin Constituție, tuturor cetățenilor României. Deși, în aparență, romilor nu le este îngrădit accesul la locul de muncă, în realitate lucrurile arată diferit. În cazul persoanelor din Pata Rât, singura opțiune viabilă pare a fi domeniul salubrității, indiferent de nivelul de educație al angajatului. Condițiile de muncă din domeniul salubrității sunt grele, cu zile de lucru de peste 8 ore, dar și periculoase, cu numeroase accidente de muncă ce pot fi fatale sau pot afecta angajatul pe tot restul vieții.
Problema identificată:
Problema identificată în cadrul acestei campanii este rasismul de care locuitorii din Pata Rât se lovesc atunci când își caută un loc de muncă, începând de la atitudinea angajatorului și a colegilor de muncă până la infrastructura precară care le îngreunează drumul până la serviciu.
Mulți locuitori din Pata Rât au încercat să se angajeze în alte domenii decât salubritatea, mai prietenoase, mai sigure și mai potrivite cu aptitudinile lor. De cele mai multe ori, procesul de angajare decurge bine, iar postul pare asigurat până când se ajunge la discuția legată de domiciliu sau etnia viitorului angajat. În majoritatea cazurilor, după ce angajatorul află că domiciliul celui intervievat este în Pata Rât, interviul se încheie brusc și se face o promisiune conform căreia angajatorul „va suna dacă este cazul” – niciodată nu a fost cazul.
În puținele cazuri în care persoanele din Pata Rât reușesc să își găsească un loc de muncă, apar alte probleme care îi pun în dificultate. În primul rând, lipsa transportului public și refuzul multor taximetriști de a se deplasa în comunitate, le face drumul către locul de muncă aproape imposibil, mai ales atunci când serviciul începe dimineața devreme sau se desfășoară pe ture de muncă. Singura opțiune rămâne să meargă câțiva kilometri pe jos, până la cea mai apropiată stație, pe drumuri accidentate, printre câini periculoși și în întuneric total. Pe lângă asta, odată ajunși la locul de muncă, locuitorii din Pata Rât se lovesc de atitudinea rasistă și discriminantă a colegilor care îi marginalizează și îi fac să se simtă jenați de etnia lor, ignorându-i și provocându-le probleme pentru a-i conduce la a-și da demisia. Cazuri de acest gen au fost semnalate de multe ori, iar mulți dintre locuitori și-au pierdut speranțele că își vor găsi un loc stabil de muncă, atâta timp cât atitudinile acestea vor fi normalizate și, uneori, încurajate.
Comunitatea din Pata Rât solicită:
1. Atitudinea angajatorilor să se schimbe, iar instanțele discriminatorii să dispară de la interviurile de angajare, ca aceștia să nu îi mai judece după locuința din buletin și să le ofere oportunități de angajare în funcție de aptitudini, nu în funție de domiciliu sau etnie.
2. Atitudinea colegilor de muncă și a șefilor să se schimbe în interacționările pe care le au, pentru a combate sentimentul de marginalizare și inferioritate pe care aceștia îl resimt în prezent.
3. Problemele de infrastructură, începând cu drumurile dezafectate și lipsa transportului în comun, să fie ascultate și rezolvate, pentru a asigura accesul către potențialele locuri de muncă.
Argumente cheie:
- Adresa bate aptitudinile. O mare problemă pentru persoanele din Pata Rât și, totodată, un exemplu clar de discriminare directă este reacția negativă a angajatorului atunci când află care le este domiciliul. Multe interviuri de angajare se termină brusc, odată cu întrebarea legată de domiciliul persoanei intervievate, aceasta fiind puternic legată originea rasială. Deși discriminarea pe bază de origine rasială sau etnie este interzisă prin lege, astfel de instanțe nu le sunt străine persoanelor din comunitate. Cu câțiva ani în urmă, celor cu domiciliul în Pata Rât le apărea acest lucru pe buletin, iar angajatorii vedeau direct acest lucru și trăgeau singuri concluzii rasiste și false. În prezent însă, străzilor din comunitate le-au fost acordate nume iar adresele din buletin au fost schimbate. Au existat cazuri în care angajatorul nu i-a sunat înapoi pe cei cu buletine vechi, în care adresa apărea ca „Pata Rât”, dar cei cu buletine și adrese noi (despre care au zis că se află în cartierul Someșeni) au fost sunați și le-au fost oferite locuri de muncă, de către același angajator, chiar dacă setul de aptitudini deținut era același. Astfel de instanțe de discriminare directă afectează comunitatea din Pata Rât în numeroase moduri – îi înjosește, marginalizează, le încalcă dreptul fundamental la muncă și le îngrădește orizonturile, făcându-i să creadă că singura soluție viabilă pentru un loc de muncă stabil este domeniul salubrității, indiferent de nivelul de pregătire sau educație obținut.
- Educație. Cum, în prezent, majoritatea persoanelor din comunitate lucrează în domeniul salubrității, mulți au acceptat că aceasta le este soarta și că nu pot tinde spre un domeniu nou, oricât de mult ar încerca. Fenomenul abandonului școlar este des întâlnit în Pata Rât și, deși pot fi invocate mai multe cauze care duc la abandon, una dintre acestea este și lipsa de oportunități din comunitate și greutățile financiare cu care majoritatea familiilor se confruntă constant. Dacă ar exista mai multe oportunități de angajare, copiii și adolescenții ar fi mai motivați să termine școala și să obțină diplome care să îi califice pentru postul dorit. Mulți dintre ei sunt dezamăgiți de ceea ce văd în jur, de poveștile pe care le aud de la adulți și nu mai doresc să continue studiile, deoarece sunt de părere că experiența este mai folositoare, mai ales având în vedere domeniul în care, cel mai probabil, majoritatea vor ajunge să profeseze.
Material de Carla Sabău