REPREZENTAREA – DREPT SAU NEDREPTATE?


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Sistemele democrate au la bază incluziunea și participarea politică a indivizilor ce fac parte din sistem. Într-un cadru perfect, lumea politică ar trebui să reflecte în mod exact societatea pe care o reprezintă și compoziția acesteia, fie că vorbim de numărul de femei vs. numărul de bărbați sau de reprezentarea minorităților etnice în grupurile de decizie. Cum aceste cadre politice sunt inexistente și imposibil de realizat, problema reprezentării grupurilor marginalizate sau mai puțin privilegiate este trecută cu vederea, iar poziția acestora nu este luată în considerare atunci când sunt luate decizii de interes general[1].

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa de reprezentare în politica locală și cea națională a persoanelor care locuiesc în Pata Rât și a nevoilor și dorințelor pe care aceștia le au.

Conform ultimului recensământ, în România există 569.500 de romi (numărul real al persoanelor de etnie romă din România ar putea fi, de fapt, aproape de 1 milion, iar reprezentanții acestora susțin că recenzarea romilor a fost realizată în mod superficial și eronat[2]), fiind una dintre cele mai puternic afectate grupuri etnice minoritare în toată Europa, confruntându-se de-a lungul istoriei cu numeroase dificultăți sociale, politice sau economice ce au condus la incapabilitatea de integrare a romilor în societate, precum și la subreprezentarea acestora în politică[3].

În Pata Rât, locuitorii nu și-au pierdut încă speranța. Merg de fiecare dată la vot și încearcă să aleagă pe cineva care să îi reprezinte și care să îi asculte. De multe ori însă, se simt descurajați de promisiunile deșarte făcute de politicieni, care îi vizitează doar în timpul campaniei electorale și apoi uită de comunitate pentru următorii 4 sau 5 ani când revin, cu speranța că vor reuși să le câștige din nou votul , fără a depune vreun efort adevărat și fără cea mai mică intenție de a realiza cele promise.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. 1. Un consilier local de etnie romă căruia să i se poată adresa atunci când au diverse probleme și care să pună presiune pe restul consilierilor pentru ca aceste probleme să poată fi rezolvate.

2. Ca promisiunile făcute de politicienii aflați la putere de mai mult de 4 ani să fie îndeplinite și ca aceștia să nu îi mai folosească pe clujenii din Pata drept instrumente electorale.

Argumente cheie:

  • Reprezentare și legislație. Reprezentarea unei minorități în politică se poate face prin crearea unei formațiuni politice formată în totalitate din persoane ce fac parte din acea etnie minoritară, formațiune care va milita astfel pentru drepturile comunității și va acorda șansa oamenilor din comunitate să își facă vocea și dorințele auzite. La nivel local, astfel de formațiuni, care să reprezinte etnicii romi, nu există, iar speranțele locuitorilor din Pata Rât sunt puse în partidele politice care le promit că îi vor ajuta. Deși există câteva persoane de etnie romă în politica românească, aceștia se lovesc adesea de un zid de indiferență și nepăsare din partea colegilor de partid sau de consiliu, nereușind să ducă la bun sfârșit inițiativele propuse. Este nevoie de persoane influente, de presiuni politice și inițiative venite de la nivel național sau european pentru ca politicienii romi să poată să își ducă la capăt datoriile, deoarece „chiar și dacă ești susținut de comunitate, ți se pun piedici la orice pas ca să nu poți ajuta oamenii romi”.
  • Ascultare și rezolvare. Dacă ar fi să ne luăm după promisiunile făcute de politicieni de-a lungul timpului, Pata Rât ar fi cel mai bun și prolific cartier al orașului, iar niciuna dintre campaniile comunitare făcute până acum nu și-ar mai avea rostul: drumurile ar fi reparate, iluminatul stradal ar fi suficient, accesul la serviciile medicale ar fi facil, transportul în comun ar tranzita frecvent comunitatea etc. Toate acestea au rămas, însă, la stadiul de promisiuni, fără a se fi luat măsuri de remediere concrete de către politicienii aleși sau partidele din care fac parte. Deși, în mod frecvent, locuitorii din Pata Rât lansează cereri către organele competente, un singur partid s-a sesizat și a răspuns acestora, încercând să le propună, mai departe, spre rezolvare. Dintre cele 11 amendamente propuse, niciunul nu a trecut mai departe în implementare. Majoritatea lucrurilor bune care se întâmplă în Pata Rât și care chiar au un efect benefic asupra comunității sunt realizate din inițiativa ONG-urilor, în mod voluntar, și nicidecum de către partide politice sau politicieni, căror le revine în mod normal acest rol.
  • Informare. Dacă în scena politică locală ar exista mai multe persoane de etnie romă, locuitorii din Pata Rât nu s-ar simți doar reprezentați, aceștia s-ar simți ascultați, mândri, ar avea mai multe perspective de viitor și, cel mai important, ar fi mai informați. În prezent, accesul la informațiile transmise de oamenii din politica locală este îngreunat, de multe ori neclar, iar locuitorii din Pata Rât rămân în urmă cu noile reglementări. Este nevoie de mai multe persoane de etnie romă în politică, în primul rând pentru reprezentare, dar și pentru ca romii să fie informați cu privire la drepturile pe care le au, lucrurile pe care le pot cere de la organele competente, oportunitățile de viitor care există ș.a.m.d.

[1] Bešter, R., Komac, M., & Pirc, J. (2017). The Political Participation of the Roma in Slovenia. Treatises and Documents, Journal of Ethnic Studies78, 73-96.

[2] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/partida-romilor-acuza-rezultatele-recensamantului-si-spune-ca-300-000-de-romi-nu-au-fost-numarati-2199963

[3] Bešter, R., Komac, M., & Pirc, J. (2017). The Political Participation of the Roma in Slovenia. Treatises and Documents, Journal of Ethnic Studies78, 73-96.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.