Welcome to Pata Rât! Vizita Ambasadei Marii Britanii la Casa Radio Pata


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

În data de joi, 27 ianuarie le-am primit în vizită la Casa Radio Pata pe Tanya Collingridge, Deputy Head of Mission al Ambasadei Marii Britanii și pe Kim Best, Political Secretary. A fost pentru prima oară când un diplomat britanic de acest rang a vizitat ghetoul municipiului Cluj-Napoca.

Pentru noi a fost o vizită surprinzătoare și nu prea – în sensul pozitiv. În toamna anului 2017, ambasadorul de atunci al Marii Britanii, Paul Brummel, a dormit o noapte afară în București, în semn de solidaritate cu persoanele fără adăpost din România. Anul trecut, ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, a arătat din nou preocuparea țării sale pentru comunitățile marginalizate, declarând cu ocazia unui eveniment care marca 165 de ani de la abolirea sclaviei romilor în Principatele Române că „ignoranța asupra trecutului robiei este un obstacol mare să învățăm lecțiile”. Prin urmare, am fost onorați să-i primim pe înalții oaspeți la Radio Pata.

Despre ce-am vorbit? Despre tot ce înseamnă să lucrezi într-un mediu marcat de rasism structural și cotidian. Am vorbit despre nepăsarea instituțiilor, despre lipsa cronică a serviciilor de suport, despre faptul că angajarea pe termen lung și foarte lung în combaterea discriminării și marginalizării este singura cale prin care putem atinge orice rezultat. Am vorbit despre încredere și despre cât de importantă este în relație cu membrii comunităților.

Pentru că am atins și tema traficului de persoane, am spus că degeaba umpli ghetoul cu pliante care spun că nu e bine să fii traficată. Persoanele traficate știu asta. Tu trebuie să te asiguri, în primul rând, că pui la punct exact acea rețea de servicii de suport formată din case sigure, servicii de consiliere și medicale, servicii de integrare, care nu prea există. Abia apoi are sens să distribui pliante în comunitate.

Apoi, ce-am mai făcut? Am admirat pe geam peisajul patarâtean presărat cu deșeuri, le-am arătat rampa presupus temporară a RADP-ului, le-am arătat CMID-ul nefuncțional, și le-am arătat și Cetatea Udrea – toate fiind numai bine vizibile chiar de la fereastra Casei Radio Pata. În final le-am condus la aeroport și ne-am luat rămas bun.

Farewell! Sperăm să ne revedem!

Material de István Szakáts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.